2015 m. vasario 24 d., antradienis

Trumpai - Vitaminai ir mineralai.


A - Kad organizmas veiksmingai pasisavintų vitaminą A, reikalingas cinkas.
B6 (folio rūgštis) - geriausiai veikia kartu su vitaminais B6 ir C.
D - žmonėms turintiems virškinimo sutrikimų paprastai trūksta vitamino D. Jis geriausiai įsisavina per akis (žiūrint į saule pora sekundžių). Vitaminas D didina kraujyje kalcio koncentracija.
Kalcis - D ir magnio trūkumas.
C - padeda organizmui sintetinti kolageną - baltymą, kuris skatina odos atsinaujinimą po sužeidimų, stabilizuoja kaulus ir stiprina kraujagyslių sieneles. Pageidautina vartoti kartu su A ir E vit.nes jie veikia sinergiškai ir palaiko vieni kitų absorbaciją. Vitaminas C suaktyvina geležies asimiliaciją ir padidina jo biologinį įsisavinimą iš gauto maisto.
K - iš špinatų pasisavina apie 15 proc, tačiau jeigu pagardinti avokadu ar lašeliu aliejaus apie 40proc.
Riebaluose tirpstantys vitaminai - A,D, E ir K. Jiems yra būtinos tulžie rūgštys, kurios sintetinamos kepenyse, o suvalgius "riebaus" maisto išsiskiria dvilikapirštėje žarnoje. Jeigu tuo momentu vitaminai nereikalingi jokiai organizmo reakcijai, jis kaupiasi riebaluose, kur išsaugomi kol bus panaudoti.
Vandenyje tirpstantys vitaminai - C ir B grupės vitaminai. Kad vandenyje tirpūs vitaminai būtų absorbuoti, jiems nebūtina skrandžio sultyse esanti druskos rūgštis.Tai reiškia, kad šie vitaminai kasdien su šlapimu palieka organizmą, jų sunkiau perdozuoti ir kiekvieną dieną būtina gauti iš naujo. Tyrimai rodo kad nuo 30 iki 189 mg per dieną, organizmas pasisavina 70-90 proc, tačiau jei dozė viršija 1 g. per dieną, vitamino C absorbacija sumažėja iki 50proc. o likusi dalis pašalinama su šlapimu.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą