2014 m. spalio 15 d., trečiadienis

Žolelės


Visur ir visada dedu žoleles, tad truputuka plačiau apie tai :)

*Morkų lapai - Morkų lapai turtingi vitaminais ir mineralais.
Morkų lapai ne mažiau naudingi negu burokėlių lapai. Juos galima dėti į sriubas, salotas, marinuojant daržoves ir netgi gerti jų arbatą.
Psoriazė, dermatitas, alerginis išbėrimas- neblogai padeda kompresėliai iš morkų lapų nuoviro.
Arbata iš džiovintų morkų lapų: ji gerina regėjimą, valo kraują, naudinga yra nusilpus jėgoms ir peršalus. Saujelę džiovintų morkų lapų dėkite į arbatinuką užpilkite stipriai verdančiu vandeniu ir leiskite prisitraukti 30 min. Patariama gerti be jokių priedų.
Morkų lapai paruošimui žiemai imami birželio- liepos mėnesiais- tuo laiku jie turi daugiau naudingų mikroelementų. Nuplaunama ir apsausinama rankšluosčiu. Tiktai tada reikia juos susmulkinti padėti džiovinimui pavėsyje. Kada bus visai sausi, galima sudėti į stiklinius indus, uždaryti sandariais dangteliais. Laikysis džiovinti morkų lapai apie metus išlaikydami visas savo vaistines savybes.

*Salierų lapai - Salieruose gausu K, Na, Ca, P, Fe ir kitų mineralinių medžiagų, vitamino E, šiek tiek vitamino C, karotino, PP ir B grupės vitaminų.

*Krapai - • Krapų sėklos palengvina virškinimą,
• Užkerta kelią susidaryti žarnyne dujoms,
• Reguliuoja žarnyno veiklą,
• Mažina kraujo spaudimą,
• Padeda, gydyti vaikus nuo naktinio šlapimo nelaikymo,
• Kūdikiams duodama silpna krapų arbata, jei juos kamuoja pilvo skausmai,
• Krapuose yra daug antioksidantų,
• Tinka sergant stenokardija,
• Širdies veiklos nepakankamumu.

*Dilgėlė - Dilgėlės – polivitaminų sandėlis, savo vertingosiomis savybėmis lenkiančiomis netgi tokius autoritetus, kaip špinatai ir morkos.
Aštriuose jų lapeliuose pilna vitamino C, E, P, K1, B2, karotino, mūsų organizme virstančio vitaminu A, gausu mineralinių medžiagų – geležies, kalcio, kalio, natrio, magnio bei raugų, chlorofilo, sacharidų. Žaliose dilgėlėse esama angliavandenių ir baltymų (pastarųjų tiek, kiek ir žirniuose, pupelėse, pupose). Kaloringumu jos prilygsta bulvėms. Alkanais karo ir pokario metais dilgėlės kartu su rūgštynėmis ir balandomis daugeliui žmonių būdavo vos ne pagrindiniu maistu. Dilgėlės turi kraują stiprinančių savybių: didina eritrocitų ir hemoglobino kiekį kraujyje, plečia kraujagysles, jomis gydomasi sergant mažakraujyste .

*Špinatai - gausu mineralinių medžiagų, ypač geležies, kalio, fosforo, natrio, kalcio,mangano,cinko, jodo ir vitaminų C, B1, B2,B6, A PP . Baltymų, angliavandenių, riebalų.Labai tinka mažakraujystės profilaktikai ir gydymui.

*Petražolės - Petražolės turi eterinio aliejaus, daugiausia apiolio, vitamino C, provitamino A, vitamino E, B1, B2, PP, riebalų, flavonoidų, cukraus. Jose yra mineralinių druskų: geležies, fosforo, kalio, kalcio, mangano, nikelio, fluoro.
Petražolės puikiai valo organizmą, ypač sergant inkstų ligomis, neleidžia kauptis skysčiams.

*Mėta - Mėtos mažina skrandžio skausmus, gerina virškinimą, didina apetitą, mažina skrandžio sulčių rūgštingumą, stabdo mikrobų plitimą, lengvina atsikosėjimą, ramina, šalina stresą, šalina galvos skausmus.

Čiobreliai tinka ne tik arbatoms bet ir maistui.


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą